GRATIS LEVERING VED KØB OVER 499 KR.

Guide til løbehjul

Hvad skal jeg vide inden jeg køber et tricks løbehjul

Et tricks løbehjuls består af minimum 7 dele. hjul, deck, fork, headset, clamp, bar, håndtag og griptape samt en for for compression. Man kan købe tricks løbehjul hvor man selv kan samle helt fra bunden med forskellige løbehjuls dele eller et løbehjul som er færdig samlet fra producenten.

Trickløbehjul - Guide

Et trickløbehjul består af mange kompononeter. Alt efter niveau, behov og budget findes der forskellige typer af løbehjul til forskellige priser og i forskellige kvaliteter. Nedenfor finder du en guide til hvad et trickløbehjul kan og hvilke dele det består af. 

Skal du købe dit første tricks løbehju / eller søget du et stabilt løbehjul til leg, transport og små tricks og hop. Mange af begynderløbehjulene har en højde på 70-76cm. Som grundregel skal styret gå til lige under navnlen når man står på løbehjulet. Er man over 1.50 skal man kigge efter styr på over 75cm. 

Hvikel dele består et trickløbehjul af?
 
Grips:
Grips er håndtag som man sætter på baren (styret). De kan købes i forskellige længdere, tykkelse Dem er lavet af skum (bruges oftes til mindre børn og løbehjul til transport og leg) eller gummi/silikone.
 
Vær opmærksom på at nogle grips er meget bløde, og derfor oftest går ret hurtigt i stykker. Andre grips er lavet af hård gummi som giver lang holdbarhed, men som på grund af deres hårdhed kan give vabler i hænderne. Køb de grips som passer til dit behov. De mest populære grips er fra mærkerne Odi, Raptor, Addict og Ethic. 
 
Bar ends: 
Bar ends er plastic plugs som sættes i enderne af din bar, for at sikre at håndtagene og baren ikke tager skade, når baren støder mod jorden.

Bar (styr):
Kommer i forskellige længder, bredder, vægt og former; Y-styr og T-styr.
Husk at tjekke, om din bar er oversized, HIC size eller normal size - det har betydning for hvilket compression system du kan køre med og om en anden bar passer til dit nuværende system. 

Baren kan være af stål (billigere, stærkere og tungere) eller aluminium (let og stærkt). Det er meget indidivuelt om man foretrækker aluminium eller stål. 
De fleste barer er uden indvendigt gevind. Får du købt en bar med gevind, skal forgaflen også være med gevind. En bar uden gevind passer derimod til forgafler både med og uden gevind.
 
Hvilken bredde man ønsker på sin bar er meget individuel, men som udgangspunkt skal baren være samme bredde som dine skuldre. Er man til hop, og har brug for kræfter i sine tricks er en bred bar at fortrække.
Højden på baren er også individuelt, men et godt udgangspunkt er at baren går et sted mellem hoftebøjerne og beltstedet når man står på sit løbehjul.
 
Nogle bars kommer med back sweep - dvs. at baren vinkler nogle grader bagud. Det kan være komfortabelt og bidrage med ekstra kræfter i udførelse af trick og hop.
 
Har du brug for at få cuttet din bar gør vi det i Mills på vores værksted til 50kr. 

Clamp:
En clamp gør at baren sidder fast på forgaflen. Clamps kommer i forskellige udgaver som Single, Double, Triple og Quad clamps. De kommer også i oversize og normal size (nogle clamps har en chim så den passer til begge typer bar).
Husk at baren skal være helt i bund når clampen spændes til. Clampen spændes hårdt fast nederst på baren. Juster og efterspænd jævnligt/dagligt din clamp, så der ikke opstår slør mellem baren og headsettet. Dårlig pasning af dit udstyr øger risikoen for brud og revner på baren, og man kan risikere at ødelægge forken og headsettet. 
Der findes 2 forskellige typer af clamps; standard/oversized clamps, som passer til ICS, IHIC og HIC-compressions og SCS clamps (her er compressionen indbygget). Vil du køre med SCS er det vigtigt at der ikke er en slids i baren. Ellers vil man ikke kunne stramme compressionen ordentligt. Herudover er det vigtigt at ens fork er SCS kompatibel. 

Starnut:
En starnut monteres i baren og har har stjerneformede modhager, med et hul i, hvor der er et gevind. Starnuts benyttes oftest i kompression systemer eller i forgafler og skal bankes i. 

Compression Bolt: 
Den bolt som skrues ind i starnutten, som en del af nogle kompression systemer.

Headset:
Headsettet kaldes også styrfitting. Det består af kuglelejer (sealed eller åbne lejer) og skåle, som sidder over og under headtuben på decket. Husk at threadless headset passer sammen med threadless forgafler. De bedste headset (kuglelejer) er som regel sealed (forseglede) kuglelejer. 

ICS (ics internal compression):
Kan bruges til de fleste bars (dog ikke HIC bars og bars med gevind) og forks (til forks med gevind skal gevindet bores ud). Kommer i forskellige længder. Husk at der skal være en starnut i baren for at ICS compression kan monteres. 

HIC (Hidden internal compression):
HIC er til oversize bars. Husk at starnutten skal installeres i toppen. Shimen placeres på toppen af forken. Bolten skrues på capen, og ned i starnutten.

SCS (Standard Compression System):
Nogle SCS clamps kommer med shim, så den kan bruges til både standard & oversized bars. Husk at der ikke må være slit i baren.
Montering: Starnutten installeres i  forken. SCS clampen sættes ned over forken. Spænd compressionboltene. Baren sættes ned i clampen.

Head Cups:
De skåle som headset-kuglelejerne sidder i. Et integrated deck har indbyggede head cups.

Crown Race:
En ring, som er den nederste del af headsettet, som skal sidde på forken.

Fork:
Forgaflen er enten med eller uden gevind (threaded) og nogle af dem er forberedt til - eller har et indbygget kompression system.
Opgraderer man sin fork fra gevind til uden gevind, slipper man for at efterspænde den øverste del af headsettet (kronrørsleje møtrikken). Man får samtidig en bedre rotation i baren, når man laver tricks. Husk at du også skal skifte dit headset til et uden gevind.

Front Axle/bolt:
Front hjulbolten sidder på forken og holder forhjulet på plads. Husk at nogle mærker kræver Waser, eller afstandstykker på begge sider af hjulet. Hvis du monterer pegs, skal du bruge hjulbolte som er længere end dem som du normalt bruger.

Headtube:
Headtuben er den forreste del af decket, som er et rundt rør. I nogle udgaver er headset-skålene integreret i headtuben. Headtuben kan variere i længden, hvilket kan resultere i at compressionbolten kan blive for lang eller for kort.

Deck:
Decket er lavet af aluminimum og består af deck-fladen man står på, samt et skråt rør og headtuben - hvilket typisk er svejset eller skruet sammen til en enhed. Husk at tjek om hjulbolte og bremse medfølger.

Griptape:
Sikrer at du står godt fast på decket. Kan købes forudskåret så det passer til et bestemt deck, eller som et ark du selv skærer ud.

Bremser:
En standard bremse består af 3 dele: bremsen, fjederen og monteringsbolten. Bremsen følger oftest med når du købe et deck.
Fjederen kan med tiden blive slap, og begynde at rasle når du kører. Dette kan ændres hvis man monterer en flexfenderbremse i stedet. Undgå at blokere bremsen, da du risikerer flat spots på dit baghjul.
Flexfenderbremsen er i one-piece, uden bevægelige dele, og bør derfor ikke larme og rasle. Man kan oftes ikke bremse med en flexfenderbremse, som egentlig skal betrægtes som skærm.

Rear Axle/bolt:
Hjulbolten til baghjulet holder baghjulet på plads. Husk at de ikke altid medfølger når du køber et deck. Kommer i forskellige længder, alt efter mærke. Nogle decks kræver afstandsstykker på begge sider af hjulet. Husk at tjekke om der kan montere pegs på hjulboltene, og om du kan montere hjulbolte som er længere end dem man normalt bruger.

Pegs:
Pegs giver dig mulighed for at lave en lang række tricks på dit løbehjul, såsom at grinde, lande og afstætte fra dine pegs. De kommer i alu eller stål. Tjek om det mærke du køber, passer til dit deck og fork og om der er hjulbolte inkl.

Hjul:
Hjulene består af dækgummi med en kerne som ofte er af plastik eller aluminium. Alu-kerne hjul er meget stærke og huben/ kærnen virker ofte som om den er for lille. Dette kan medføre at det kan være svært at få kuglelejer ind og ud.

Kuglelejer & Spacere:
Der skal bruges 2 kuglelejer og 1 8mm spacer i hvert hjul. Vi anbefaler kuglelejer som abec 3-5 og Bones Reds, som kan klare de mange hop og tryk som man udsætter kuglelejerne for. Levetiden på kuglelejer som bliver brugt dagligt er ca. 2 mdr. Tjek om dine kuglelejer er lukket eller om de kan åbnes med henblik på mulighed for rensning og smøring, fordi der med med tiden vil sætte sig støv og sand i kuglelejerne. Kan de åbnes, kan du rense dem med citrusrens eller terpentin. Tør dem godt og giv dem noget god olie.

Veligholdelse:
Uanset type og pris på dit løbehjul, skal dit løbehjul efterspændes og vedligeholdes. Jo hårdere du kører, jo flere trick du laver, des flere hop du laver, jo mere skal du efterspænde alt med gevind. Kør ikke i vand, sand og jord, da det ødelægger kuglelejer og headset. Behandl dit løbehjul som et sportsudstyr som altid skal være klar til "kamp". Undgå at lave trick på løbehjul, som er beregnet til leg og transport, da de ikke kan holde til det.

For at samle et komplet threadless custom løbehjul skal du bruge følgende:

1x Deck                                          (Der medfølger bremse medmindre andet er nævnt)
1x Fork                                           (Ikke alle forgafler kan klare 110mm)
1x Bar                                             (Husk at oversized bar kræver oversized clamp)
1x Headset                                   (Threadless sammen med Threadless forgaffel)
1x Compression kit                     (Består af en starnut og en bolt, Starnut er monteret i district bars fra fabrik)
1x Set Grips / håndtag til bar     (Alle passer på alle bars, medmindre andet er nævnt)
1x Clamp                                       (Husk oversized clamp kræver oversized bar)
1x Griptape                                    (Frit valg, nogen skal man selv skære til med hobbykniv)
2x Hjul                                            (Husk 1 hjul pr. pakke, medmindre andet er nævnt)
4x Kuglelejer                                 (Alle lejer på vores side passer sammen med alle hjul, medmindre andet er nævnt)
2x Spacer (8mm)
 
Brug altid sikkerhedsudstyr når du køre på løbehjul.
Læse mere om sikkerheds udstyr på Mills Guide til sikkerhedsudstyr
© 1981 Mills. All Rights Reserved.